85 ezer euró naponta, ekkora büntetést fizet a Facebook a norvég hatóságoknak

A norvég adatvédelmi hatóság, a Datatilsynet, a Facebook anyacégét, a Metát újszerű büntetéssel sújtotta annak célzott reklámtevékenysége és jogszabályokba ütköző adatkezelése miatt. A Metának augusztus 7. óta naponta egymillió norvég koronát, azaz átszámítva körülbelül 33 millió forintot vagy 89 ezer eurót kell fizetnie a norvég állampolgárok személyes adatainak jogosulatlan kezelése miatt.

A norvég adatvédelmi hatóság idén júliusban, nem sokkal az Európai Unió Bíróságának a Meta célzott hirdetéseinek adatkezelését elmarasztaló ítéletét követően, döntött a Facebook adatkezelési gyakorlatának jogsértéséről, és augusztus 4-ig adott türelmi időt a Metának, hogy meghozza a szükséges korrekciós intézkedéseket. A döntés indoklásában a Datatilsynet kiemelte, hogy a Meta viselkedésalapú reklámtechnikája súlyosan sérti a felhasználók adatvédelemhez való jogát, különös tekintettel azok kiszolgáltatott csoportjaira (fiatalok, idősek, fogyatékkal élők stb.), amelyek akár életkoruk, akár tapasztalatuk vagy digitális készségeik hiányosságai miatt nehezebben védekeznek az ilyen technikák ellen. Mivel a cég az elvárt korrekciót nem tette meg, ezért a büntetés életbe lépett, és minden nappal növekszik a fizetendő büntetés összege.

A Meta a büntetéssel szemben bírósághoz fordult, mivel álláspontja alapján már korábban közzé tette annak szándékát, hogy az Európai Unió, illetve az Európai Gazdasági Térség tagországaiban élő felhasználók egyedi, reklámcélú profilozását, illetve követését azok kifejezett előzetes hozzájárulásához fogja kötni, ezért a norvég eljárás valójában okafogyottá vált. A Metának ezt a változtatást azért is meg kell tennie, mert az Ír Adatvédelmi Bizottság határozatot adott ki az Európai Gazdasági Térség valamennyi adatvédelmi hatósága nevében 2022 decemberében ugyanezen okok miatt, és ahhoz, hogy az Európai Unióban jogszerűen folytathassa működését a vállalkozás, mindenképpen jelentős változásokat kell végrehajtania a fogyasztók adatkezelést érintő előzetes hozzájárulásának kikérésében. A norvég hatóság viszont ezt az érvelést nem tudta elfogadni, mivel konkrét intézkedések még nem történtek, így a büntetés augusztus 7-t követően aktiválódott.

Fotó: Mark Zuckerberg
MTI/EPA/Michael Reynolds

Facebook
Twitter
LinkedIn