A DIGI Mobil a 4iG konszolidációjának első áldozata?

A DIGI 2023. április 13. napjától nem ad el új mobilelőfizetést, tehát az ügyfélszerzési tevékenységet lezárja. A meglévő ügyfeleket továbbra is a DIGI Mobil szolgálja ki, de június 1-től a Vodafone országos hálózatát használja a sajátja helyett. A hálózatváltás az ügyfeleknek minőségbeli előnyöket nyújthat, hiszen a Vodafone saját hálózata sokkal jobb lefedettséget és magasabb sávszélességet nyújt, miközben díjcsomagjukat 2023 végéig változatlan feltételekkel használhatják, és SIM kártyájukat sem kell lecserélniük.

Érdekesebb a helyzet a DIGI Mobil hálózatával. A DIGI azzal, hogy ügyfeleit a Vodafone hálózatán látja el, felszabadítja saját, több mint 2500 adótoronyból álló mobilhálózati infrastruktúráját, egyéb passzív és aktív mobilkommunikációs eszközeit. Ezeket az eszközöket és rádiófrekvenciahasználati jogosultságait kiválás útján új vállalatba fogja szervezni, amelyet a későbbekben értékesíteni kíván. A mobil infrastruktúra kiszervezésének modelljét már a Vodafone-Vantage Towers és a Yettel-Cetin példáin megismerhettük, azonban a 4iG esete eltér, mivel a kiszervezett infrastruktúrára és a frekvenciára egyszerűen nincs szükségük a továbbiakban. A többi szolgáltató fejlesztéseit nézve más sincs rászorulva ezekre az eszközökre, tehát nagy kérdés, hogy ki és mennyiért fogja ezt a céget megvenni, és mihez fog vele kezdeni.

Egy kis DIGI Mobil történelem

A DIGI Magyarországon a vezetékes TV és internet szolgáltatási piacokon indult el először 2006-ban, de röviddel ezt követően, már 2008-ban be akart lépni a mobilpiacra is. A 2008-as frekvenciapályázatot azonban az NHH lezárta, így a piacra lépés nem sikerült. A cég aztán a 2014 évi frekvenciapályázaton jutott 10 MHz (2×5 MHz FDD) frekvenciablokkhoz az 1800 MHz-es frekvenciasávon, így nagy volt a remény, hogy gyorsan a mobil piacra léphet, és a kábelpiacról ismert árpolitikájával értékelhető piaci részesedést fog szerezni ott. Ennek ellenére 2018 végéig egyetlen operátorral sem sikerült megállapodnia belföldi roamingról, saját hálózatán pedig nem tudott szolgáltatást indítani 2019 tavaszáig, akkor is csak teszt jelleggel indulhatott el a DIGI Mobil.

Másrészről viszont a cég 2019 májusi indulása új helyzetet teremtett a piacon azzal, hogy a Magyar Telekom után a DIGI lett második olyan hazai szolgáltató, amely egy kézből volt képes nyújtani a teljes vezetékes és mobil szolgáltatási palettát, legalább a lakossági ügyfelek részére. A fix-mobil integrált szolgáltatói piac a Vodafone és a UPC 2020 áprilisi összeolvadásával lett háromszereplős, de csak papíron, mivel a DIGI a későbbiekben sem tudott érdemi szerepet betölteni. Miközben a vállalat a lakosság 90 százalékát és több mint 900 települést fedett le összesen 2500 saját bázisállomásával, mobil díjai pedig alacsonynak számítottak, 2022 közepéig a hangszolgáltatások terén alig 1-2%, a mobilinternet piacon is csak kicsit magasabb részesedést tudott szerezni. Ennek oka a gyenge (sokszor csak kültéri) lefedettség és a belföldi roaming megállapodások hiánya volt, amivel a három nagy szolgáltató marginalizálhatta a DIGI Mobil jelenlétét.

A DIGI-t 2021 márciusban vásárolta fel a 4iG az Antenna Hungárián keresztül. Az új tulajdonos 4iG hosszan próbált magyar mobilszolgáltatóhoz jutni, de a Yettel tulajdonos nem volt hajlandó eladni többségi hányadát. A Vodafone felvásárlásával kapcsolatos első hivatalos hírt tavaly augusztus 22-én jelentette be a 4iG, amikor közzé tette, hogy az állammal közösen megvásárolja a magyar Vodafone-t. A pénzügyi források végül 2022 végére álltak össze, így a magyar állammal közösen 2023 januárban 660 milliárd Forintért vehette meg a magyar Vodafone-t, és kezdhette el mobil szolgáltatásainak konszolidációját. Az áprilisi hír alapján a DIGI Mobil jelenlegi formájában várhatóan 2023 végével fog megszűnni.

Facebook
Twitter
LinkedIn