A digitális szolgáltatások szabályozása már a kapuknál

2022. november 16-án lépett hatályba az EU Digitális Szolgáltatásokról szóló rendelete. A rendelet többek között szabályozza a hatálya alá tartozó szolgáltatások – így pl. a keresőmotorok, közösségi média felületek, webáruházak, vagy éppen a tárhelyszolgáltatók – felügyeleti tevékenységét, valamint azt is, hogy az érintett szolgáltatóknak felügyeleti díjat kell fizetniük a felügyeletet ellátó szervezetnek.

A szabályozás az EU közös piacán működő összes szereplőre egységesen vonatkozik, függetlenül attól, hogy székhelye az Európai Unión kívül van-e, tehát az unión kívüli vállalkozások sem mentesülnek a kötelezettségek alól. Az új előírások erősítik a fogyasztók jogait, összetett kötelezettségek terhelik a szolgáltatókat, pl. az online piacterek és platformok üzemeltetőit, a hirdetőket, míg a felhasználók felé egyszerűsödik a jogellenes tartalmak, áruk és szolgáltatások bejelentése. Az online szolgáltatók, még a kisebb vállalkozások is, számos újszerű kötelezettségnek, adatszolgáltatásnak kell megfeleljenek, amelyekre fel kell készíteniük működésüket, belső eljárásaikat és szerződéses feltételeiket egyaránt. Már csak azért is érdemes időben gondolni a megfelelésre, mert a rendelet alapján magas összegű bírságot is ki lehet szabni a meg nem felelés esetén.

2022. december 22-én az Európai Bizottság konzultációt indított a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály szerinti felügyeleti díj kiszámításának módszertanáról és eljárásaira vonatkozó szövegtervezetéről is, tehát egy újfajta felügyeleti díjat is fizethetnek a szolgáltatók. A felügyeleti díj mértéke többek közt a szolgáltatók által közzétett felhasználói számokon alapulhat majd. A Bizottság lesz az online óriásplatformok (min. 45 millió felhasználó) elsődleges szabályozó szerve, míg más digitális szolgáltatók a székhelyük szerinti tagállami hatóságok felügyelete alá fognak tartozni. Magyarországon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot jelölik ki digitális szolgáltatási koordinátornak, amely ellátja a felügyeleti és jogérvényesítési feladatokat.

Facebook
Twitter
LinkedIn