Aki lemarad, kimarad – a digitális állampolgárság használata

2022 év végén a Kormány elfogadta a Nemzeti Digitális Állampolgárság Programot (NDÁP), amely digitális terek létrehozásával egyszerűsíti majd az ügyintézést és kommunikációt az állampolgár és az államigazgatás különböző szervei között. A Digitális Magyarország Ügynökség programja a digitális állampolgárságot helyezi középpontba, és célja, hogy 2026-ra a magyar állampolgárok, szinte minden jogukat gyakorolhassák online is, és a közigazgatási ügyeiket elintézhessék majd a digitális térben. Az elfogadott program szerint a jövőben olyan digitális közigazgatási terek jönnek létre, ahol az állampolgárok szinte személyes megjelenés nélkül, napi 0-24 órában intézhetik az ügyeiket.

A digitális állampolgárság megteremtésében a NDÁP első lépése az alapképességek létrehozása, így az úgynevezett elektronikus tárca kialakítása, ahol elérhető lesz az összes azonosító okmány digitális változata, egy digitális postaláda és egy elektronikus dokumentumtár, valamint az elektronikus aláírás szolgáltatás. Az elektronikus tárca nem csak a személyeknek, de vállalkozásoknak is nagy előrelépés lehet az Európai Tanács álláspontja alapján, melynek célja, hogy uniós szinten egyetemes hozzáférést biztosítson a személyeknek és a vállalkozásoknak egyaránt az elektronikus azonosításhoz és hitelesítéshez, akár egy mobiltelefonon tárolt digitális személyiadat-tárcán keresztül.

Lényeges, hogy hiába lesznek elérhetők mindenki számára a digitális állampolgárság vívmányai, de leginkább azok tudnak élni majd az előnyökkel, akik rendelkeznek a szükséges digitális készségekkel és képességekkel. A felhasználóknak az internet általános használata mellett tisztában kell lenniük a digitális ügyintézéshez, vásárláshoz, a digitális térben keletkező adataik védelméhez és a digitális magánélethez kapcsolódó jogaikkal és a jogorvoslati lehetőségekkel is. Az online jelenlét terjedése és az igénybe vett ügyek fontosságának növekedése fel fogja hívni a figyelmet a hiányosságokra és arra, hogy a digitális készségek megléte sem garancia a problémamentes működésre és ügyintézésre. Minden körültekintés és felkészültség ellenére is előfordulhatnak problémák, félreértett/elhúzódó ügyintézés és kötelezettségvállalás, vagy éppen az online tevékenységük (pl. webshopok, fórumok, értékelések) során vállalkozások és személyek jó hírének sérelme. Ezek akár jelentős üzleti kárral is járhatnak, ezért eljöhet az a pont, amikor érdemes megfontolni szakértő jogi képviselő megbízását.

Facebook
Twitter
LinkedIn