Összejátszott a német Vodafone és Vantage Towers az új versenytárs kiszorítására?

A német versenyjogi hatóság, a Bundeskartellamt eljárást indított a Vodafone és leányvállalata, a Vantage Towers ellen, hogy kiderítse, jogellenesen akadályozták-e az 1&1 Mobilfunk GmbH piacra lépését.

A düsseldorfi 1&1 Mobilfunk GmbH panaszt tett a Bundeskartellamt-nál, mivel álláspontja szerint a Vodafone GmbH és leányvállalata, a Vantage Towers AG jogellenesen akadályozta az 1&1 rádióhálózati közös használatát, és ezzel megsérthette a német és az európai versenyjogi szabályokat.

Az 1&1 Mobilfunk GmbH, amely több mobilhálózathoz kínált DSL- és telefonkapcsolatokat ill. hang- és adatcsomagokat, 2019-ben saját mobil frekvenciát szerzett a német hírközlés-szabályozó, a Bundesnetzagentur (BNetzA) frekvenciaaukcióján. A BNetzA aukcióján a márciustól június közepéig tartó, közel 500 körös licitálás után az 1&1 kettő 5 MHz-es duplex blokkot szerzett a 2 GHz-es sávban, illetve további öt, egyenként 10 MHz-es blokkot a 3,6 GHz-es sávban, amelyekért összesen valamivel több mint egymilliárd eurót fizetett. A frekvencia díja mellett a szolgáltató arra is kötelezettséget vállalt, hogy negyedik mobilszolgáltatóként 2022 végére legalább ezer helyszínen elindítja kereskedelmi mobilszolgáltatását.

Az új szolgáltatónak vállalásához képest mindössze öt állomást sikerült beüzemelnie határidőre, amely miatt a BNetzA végül hatósági eljárást is kezdeményezett. A szolgáltató álláspontja szerint a felelősség a Vodafone leány Vantage Towers-t terheli, amellyel – a korábbi sikertelen nemzeti roaming megállapodási kísérletek után – 2021-ben „nagy számú lokáció” bérleti használatára vonatkozóan szerződést kötött.

A Vodafone-csoport 2020-ra választotta le külön vállalatba infrastruktúráját, amely forgalmazza és kezeli a Vodafone Csoport meglévő bázisállomásainak kiszervezett portfólióját, Németországban mintegy 19 400 antennahelyet, de a lebonyolítás után a toronytársaság többségi tulajdonosa maradt. Ezeket továbbra is a Vodafone használja, de bérbe is adja további mobilhálózat-üzemeltetőknek. Az 1&1 szerint azonban a Vantage Towers folyamatosan visszautasította az új helyszínek biztosítását mondvacsinált okokkal, vagy akár indoklás nélkül is, annak ellenére, hogy a német Vodafone számára ugyanebben az időszakban több mint 1600 5G-s helyszín passzív infrastruktúráját tette elérhetővé.

A német versenyhatóság most vizsgálja, hogy a 1&1 panasza megalapozottnak tekinthető-e, azaz a Vantage Towers és a Vodafone üzleti gyakorlata sérti-e a német és az európai versenyjogi normákat. A vizsgálat a konkrét eseten túl azért is lényeges, mert az elmúlt években egyértelmű trenddé vált a mobilszolgáltatók infrastruktúrájának külön vállalatba való kiszervezése.

Ez a pénzügyi előnyök mellett szabályozási könnyítéseket is eredményezhetett, hiszen az erőfölényes helyzetet megalapozó infrastruktúra, és egyes esetekben a frekvenciajogosultságok, felett már nem a kiskereskedelmi szolgáltató rendelkezik, legalábbis elvileg. A német piac másik domináns szereplője, a Deutsche Telekom 2022-ben döntött saját toronycége többségi részesedésének eladása mellett. A magyar piacon a Vodafone mellett a Yettel szervezte külön cégbe (Cetin Hungary Zrt.) infrastruktúráját, amely az NMHH 2023-as frekvencia aukcióján már közvetlenül vett részt és nyert 32 GHz-es frekvenciákat. A most indult eljárás választ adhat arra a kérdésre is, hogy a nagy távközlési cégekből kivált, de a vállalatcsoportok többségi tulajdonában maradt toronycégek diszkriminálhatnak-e más piaci szereplőket.

kép forrása: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn