Teljesen átalakul a magyar mobilpiac tulajdonosi köre: a Vodafone után a Yettel is új kezekbe kerül

A cseh PPF Csoport megállapodott az abu-dzabi székhelyű  Etisalattal a PPF Telecom többségi tulajdoni részesedéséről, benne a magyar Yettellel is. A PPF csoport a Csehországon kívüli érdekeltségei többségi hányadát adhatja el, a vevő pedig az az arab befektető lehet, amelyik a brit Vodafone-ban is jelentős részesedést szerzett.

Alig egy hete írtunk arról, hogy együttműködési megállapodásról folytatott tárgyalásokat a kelet-európai régió egyik legnagyobb befektetési csoportja, a cseh PPF Telecom Group, valamint az abu-dzabi székhelyű, állami irányítás alatt álló Emirates Telecommunications Group (Etisalat, E&). A legújabb információ már kész tényként kezeli az eladást, és a megállapodás részleteit is feltárja.

Az egyesült arab emirátusok-beli Etisalat 2,15 milliárd euró ellenében többségi részesedést (50% + 1db részvény), és ezzel irányítást szerez a PPF Telecom négy régiós távközlési érdekeltségében. Az ügylet részét képezi a bolgár, magyar, szerb és szlovák Yettel, valamint az infrastruktúra szolgáltató Cetin (100%-os részesedés a CETIN Bulgária EAD-ben, 100%-os részesedés a szerb CETIN-ben és 75%-os részesedés a TMT Hungary Infra BV-ben). A cseh vállalatokat a PPF csoport leválasztja és megtartja. A két fél közötti egyezség tartalmaz egy további 350 millió eurós nyereség-prémiumot is a lezárást követő három éven belül, ha a PPF Telecom teljesít bizonyos pénzügyi célokat, illetve egy legfeljebb 75 millió euró összegű visszatérítést, gyenge pénzügyi eredmény esetére.

A megállapodás alapján tehát a magyar piac egyik meghatározó szereplője, a Yettel Magyarország és az azt kiszolgáló infrastruktúra-cég, a CETIN Hungary tulajdonosi körében eddig ismeretlen arab szereplő jelenik meg. Az 1976-os alapítású Etisalat a feltörekvő piacok egyik legjelentősebb távközlési szolgáltatója, közel-keleti és afrikai érdekeltségei után a brit Vodafone Csoport 14,6%-át szerezte meg idén, és egy delegáltja bekerült a cég vezetésébe is.

A vezetőváltáson átesett magyarországi Yettel, valamint a Cetin esetében a PPF Telecom 75% tulajdoni hányaddal bír a magyar állam 25% részesedése mellett, az új tulajdonos megjelenése tehát átalakítja az erőviszonyokat. Egyelőre annyi biztos csak, hogy a megállapodás a PPF Telecom jelenlegi vezérigazgatóját, Balesh Sharmat erősíti meg pozíciójában.

A vétel 2024 első negyedév végéig zárulhat le, és az Unión kívüli befektető miatt az EU külföldi támogatásokról szóló rendeletének hatálya alá fog esni. A magyar Yettel és Cetin esetében a 2020. május 26-tól hatályba lépett 227/2020. (V. 25.) Kormány rendeletet is figyelembe kell venni, amely miniszteri engedélyhez köti a kommunikációs szektorban az unión kívüli cégek tulajdonszerzését.

Facebook
Twitter
LinkedIn