Új uniós távközlési szabályozás a horizonton: viták középpontjában a Gigabit Infrastructure Act tervezete

Szeptember 19-én az Európai Parlament ipari bizottsága (Comittee on Industry, Research and Energy, ITRE) elfogadta a Gigabit Infrastructure Act (GIA) tervezethez tartozó közös tárgyalási álláspontját. A készülő uniós jogszabálytervezet célja a gigabites hálózatok kiépítési költségeinek csökkentése, a bürokratikus akadályok minimalizálása, és a kiépítés gyorsítása révén az infrastrukturális beruházások ösztönzése, illetve az EU hosszútávú digitális versenyképességének erősítése.

A bürokratikus akadálymentesítés főbb elemei az engedélyezési eljárások egyszerűsítése és az eljárási határidők érdemi rövidítése. Emellett a Gigabit Act a költségek csökkentése és az implementáció gyorsítása érdekében megkönnyítené a hozzáférést számos fizikai infrastruktúrához (épületek, háztetők, homlokzatok, utcabútorok), valamint egyszerűsítené a meglévő fizikai infrastruktúrák (pl. oszlopsor, antenna, torony, stb) megosztását is. A rurális területek elátottságának kiterjesztése érdekében, ott, ahol más lehetőség nincs, a hozzáférési kötelezettség akár kereskedelmi épületekre is kiterjedhetne. Lényeges elem a hálózatüzemeltetők vagy közszolgáltatók által végzett építési munkák összehangolásának egységes szabályozása is. Az ITRE emellett szükségesnek látja az EU-n belüli hívások és SMS-k végfelhasználói díjainak szabályozását is a túlzó árazás elkerülésére.

Az ITRE álláspontjára válaszul az ECTA, ETNO, GIGAEurope és GSMA Europe, azaz a legnagyobb inkumbens szolgáltatókat tömörítő nemzetközi szervezetek, közzétették észrevételeiket, rávilágítva a készülő szabályozás vitatott részeire. A közös állásfoglalás erős szabályozást szeretne, tehát egységesen végrehajtandó rendeletet egy irányelv helyett. Az építkezési engedélyezés határidejének csökkentését és a hallgatólagos engedélyeztetést támogatják, az előzetes bejelentési kötelezettséget azonban nem, bár ez utóbbi segíthetné a különböző beruházások összehangolását és költségcsökkentését. Javaslataik közt szerepel még a vitarendezési határidők csökkentése, és egy szélesebb körű hozzáférési lehetőség az épületek és társasházak saját infrastruktúrájához is. Az egységes kiskereskedelmi árszabályozást ezek a szolgáltatók természetesen élesen ellenzik.

Az ITRE álláspont kapcsán nem esett róla szó, de régóta húzódó vitatéma, hogy a nagy tartalomszolgáltatók a távközlési infrastruktúrák használata után fizessenek-e valamilyen hozzájárulást az üzemeltetőknek (fair share). Az EU távközlési szektorának infrastruktúra szolgáltatói és néhány tagállam pártolja a fair share beemelését a Gigabit Act szövegébe, míg más tagállamok, az európai szakhatóságok szervezete (Body of European Regulators for Electronic Communications, BEREC), és az alternatív szolgáltatók ellenzik, ahogy az érintett Big Tech cégek is. A készülő szabályozás további alakulását nagyban befolyásolja majd, hogy tartalmazza-e, és milyen formában, a fair share kötelezettségét.

A tervezet jelenleg az Európai Parlament előtt van, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa pedig azt nyilatkozta, még idén be szeretnének nyújtani egy végleges jogalkotási javaslatot.

Facebook
Twitter
LinkedIn