Végleg kitiltják az EU 5G hálózataiból a Huaweit?

A Financial Times szerint az EU minden tagországra kötelező tiltást vezetne be a Huawei hálózati eszközeire, mivel a korábbi ajánlásával nem érte el a kívánt eredményt.

Az Európai Unió már évekkel ezelőtt döntött arról, hogy a tagországoknak tartózkodniuk kell attól, hogy egyes kínai gyártók – mint a ZTE és Huawei – hálózati eszközeit alkalmazzák az 5G hálózataik kritikus pontjain. Az intézkedésekről az Unió 2020-ban ajánlást bocsájtott ki.

Az intézkedések bevezetése óta azonban számos tagország, így Magyarország mobil infrastruktúra szolgáltatói is, igyekeztek elkerülni annak alkalmazását. Emiatt az EU most azt tervezi, hogy kötelező jelleggel vezeti be a kínai gyártókkal szembeni korlátozásokat, és ezzel veszi rá az eddig ódzkodó fejlesztőket annak követésére.

A Huawei álláspontja szerint jogszerűtlen lenne az esetleges uniós tiltás, arról nem is beszélve, hogy 2022 végére már 31 európai ország 5G hálózati eszközeinek fele származik kínai beszállítótól.

Eddig 5G infrastruktúrájának fejlesztésénél Észtország, Dánia, Lettország és Litvánia, Csehország, Szlovákia, Bulgária, Románia, és Svédország fogadott el, illetve alkalmazott korlátozásokat a Huawei eszközeivel szemben (bár az Egyesült Királyság is korlátozta a kínai beszállítók igénybevételét, de az uniós szabályozás egyéb változások miatt rájuk már nem vonatkozik), és a portugálok is tervezik a tiltás alkalmazását. A többi tagország viszont különböző mértékben alkalmazza vagy éppen nem alkalmazza az ajánlásokat: különösen erős a kínai gyártók jelenléte a német, lengyel, spanyol, osztrák és magyar hálózatokban.

A többi uniós tagországgal szemben Magyarország nem, hogy lazítaná, de egyre szorosabbra fűzi kapcsolatait a kínai Huawei gyártóval. Nem sokkal azután, hogy a kínai cég, válaszul az őt ért tengerentúli szankciókra, elhatározta egyesült államokbeli kutatóközpontja elköltöztetését, bejelentették egy 100 fős új kutatás-fejlesztési központ telepítését Magyarországon. Legutóbb pedig idén májusban írtak alá megállapodást a magyar és kínai felek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen induló SEEDs ösztöndíjprogramról, amelynek középpontjában az 5G-vel kapcsolatos kutatások és innováció áll.

A hazai szolgáltatók közül a Magyar Telekom Ericssonra váltott, a Yettel/Cetin a ZTE, míg a Vodafone a Huawei eszközeit használta 5G hálózatainak fejlesztésénél. A Vodafone csoportnál született korábban egy olyan döntés, hogy a Huawei eszközök arányát 35%-ra csökkentik, azonban a hazai leányvállalat év elején tulajdonosváltáson esett át, így ez a policy őket már nem kötelezi.

A magyarországi szolgáltatók összesen 128 milliárd forintot fizettek a fő 5G frekvenciákért, és az infrastruktúra fejlesztés költségei is kiemelkedőek, miközben a hazai mobilpiac nem számít nagynak, sem az előfizetők számát, sem az egy előfizetőre jutó bevételt tekintve. Érthető tehát, ha igyekeznek kedvezőbb árú, minőségi hálózati eszközöket felhasználni.

Az esetleges uniós szintű tiltás mindenesetre, ha meg is születik, idén még nem, talán 2024 végére tud hatályba lépni, akkor is előretekintő jelleggel, tehát a most zajló fejlesztésekre még nem lesz hatása.

kép: https://www.gizmochina.com/2023/06/07/eu-considers-mandatory-ban-on-huawei-5g-networks/

Facebook
Twitter
LinkedIn