A Mesterséges Intelligencia betette a lábát a digitális tartalomkészítésbe, aminek nem mindenki örül

Az online kvízjátékairól ismert BuzzFeed legutóbbi riportja szerint az MI-re épülő kvízjátékait sokkal jobban kedvelik a felhasználói, mint a korábban népszerű változatokat. Az MI ilyen felhasználása és sikere újabb példája a mesterséges intelligencia gyors térnyerésének a digitális tartalomgyártásban. De hogy érinti ez a humán dolgozókat?

A BuzzFeed az elmúlt időszakban jelentősen átalakította üzletágait, leépítve pl. a Pulitzer-díjas hírszolgáltató területét, a legnagyobb lépéseket azonban mostanában teszi azzal, hogy a hagyományos statikus kvízjátékai mellett elindította az Influencer névre hallgató chatboton alapuló új játékait.

A BuzzFeed egy 2006-ban alapított amerikai média-, hírszolgáltató és szórakoztatóipari cég. A digitális média területére fókuszál, elsősorban az aktuális médiatartalmak és hírek nyomon követése, online kvízek gyártása tették sikeressé, de mára globális technológiai és médiavállalattá nőtt, és felkapott politikai, barkács, vagy éppen üzleti témákkal bővítette portfólióját. A szolgáltatott tartalmat a cég saját riporterei és külső szerzők, karikaturisták és a weboldal látogatói frissítik naponta, de a kvízek mind a mai napig a legnépszerűbb tartalmak közé tartoznak, ahol a szerzőket és tartalmakat a megjelenések folyamatos elemzésével rangsorolják.

Ezért is szólt nagyot, mikor a BuzzFeed az átalakítások egyik lépéseként éppen a hírszolgáltatását nyírta meg, miközben MI felhasználásával kezdte megújítani a kvízjátékokat. Az Infinity Quizzes névre keresztelt új formáció képes gyorsan egyedi és személyre szabott kvízeket létrehozni, amit annyira megszerettek a felhasználók, hogy már most 40%-kal több időt játszanak ezekkel, mint a hagyományos változatokkal. Természetesen az MI támogatás mellett a tartalom és kvíz-fejlesztők, és a közönség hozzájárulására is épít ez a teljesen új megoldás.

A kvízek mellett a hagyományos hírszolgáltatásban is terjed az MI generálta tartalomgyártás. A BuzzFeed pl. sorra jelentet meg tucatcikkeket, amelyek a keresőmotorokra vannak optimalizálva (SEO cikkek, search engine optimised azaz kereső-optimalizált). A cég most építette le humán hírkészítő munkatársai jelentős részét, azaz elmondható, hogy az MI nem csak a jövő munkaerőpiacát fogja alakítani, de az ő munkájukat már el is vette.

A tartalomgyártás egy kb. 104 milliárdos gazdaság, ahol, többek közt tartalomgyártók, dizájnerek, művészek, bloggerek élnek a tehetségükből, tudásukból és szakértelmükből.

A mesterséges intelligencia most alapjaiban újítja meg ezt a területet, közösségi média megjelenésekkel, tartalomkészítéssel, a keresőoptimalizálás tökéletesítésével, de akár MI generálta virtuális influencerek révén is. A gyors és sokkal személyre szabottabb tartalom, az optimalizálás magasabb szintre emelése mellett már látni a negatív hatásokat is, amikor a tartalomiparban dolgozók munkáját nem csak segíti, de ki is váltja az MI. Itt az ideje, hogy hasonló helyzetre készüljön sok más terület dolgozója is.

kép forrása: https://www.graduatesengine.com/wp-content/uploads/2020/11/artifical-vs-human-scaled.jpg

Facebook
Twitter
LinkedIn