Egyedi azonosító figyelmeztet, ha mesterséges intelligencia a digitális tartalom szerzője

A digitális iparág szereplői létrehoztak egy C2PA nevű azonosítót, amely felhívja a felhasználók figyelmét az MI használatára. Az új megoldás segíthet megerősíteni a digitális tartalmakban megrendült bizalmat, és csökkenti annak esélyét, hogy manipulált vagy hamisított tartalmakkal találkozzunk az online térben.

A mesterséges intelligencia (MI) gyors terjedése a tartalomiparban egyre több emberben gerjeszt ellenérzést vagy legalábbis tartózkodást, amikor online alkotásokkal találkozik. Az MI által támogatott eszközök tömegesen kreálnak mindenféle digitális tartalmat, amely során pl. hűen utánozzák az emberi szerzők stílusát, ezért a tartalomfogyasztók többsége lassan nem tudja eldönteni, valódi szerző valódi művét olvassa, látja, hallja, vagy éppen egy mesterséges intelligencia termékét tették elé.

A legnagyobb kreatív megoldásokat készítő cégek egy része, pl. az Adobe, a Sony, az Arm, az Intel, a TruePic és a Microsoft, számos más céggel együttműködve olyan azonosító jelzést, műszaki szabványt dolgozott ki, ami megkülönböztethetővé teszi a mesterséges intelligencia által generált tartalmakat. A kezdetben a grafikai szoftverfejlesztő tartalmak forrásának és eredetének igazolására létrehozott műszaki szabványokkal foglalkozó Coalition for Content Provenance and Authenticity egy 2021-ben indult koalíció, amelynek mára már 50-nél is több tagja van. A koalíció által a digitális tartalmak átláthatóságának azonosítására kidolgozott megoldás (C2PA) gyakorlatilag egy olyan nyílt szabvány, amely közvetlenül a felhasználókat segíti annak azonosításában, hogy ki vagy mi vett részt egy digitális fájl létrehozásában.

A fotóknál a Content Credentials ikont az átláthatóság szimbólumának is nevezik, és a részt vevő cégek fotó- és videószerkesztő szoftvereivel (pl. Photoshop, Premiere) vagy képgenerátorán (pl. Microsoft Bing Image Generator) keresztül lesz hozzáadható az MI segítségével létrehozott képek, videók és PDF-fájlok metaadataihoz. Ha egy online tartalomnál feltűnik az ikon, az internetezőket legördülő menü tájékoztatja többek közt az adott tartalom tulajdonjogával és az elkészítéséhez használt MI-eszközzel kapcsolatos lényeges információkról, valamint a ténylegesen végrehajtott módosítások részleteiről. Lényeges, hogy az ikon hozzáadása egyelőre önkéntes, tehát a felhasználó döntésére van bízva, hogy a tartalomfogyasztók felé átláthatóvá akarja-e tenni az MI használatát.

A C2PA jelzés használata még nem elterjedt mindenhol, de remélhetőleg a jövőben egyre több digitális tartalom fogja használni ezt a szabványt.

Facebook
Twitter
LinkedIn