Sikeresen lezárult az NMHH 32 GHz-es frekvenciasávra kiírt árverési eljárása

A magyar hatóság sikeresen értékesítette a 32 GHz-es frekvenciasávot, amelyért a Magyar Telekom Nyrt., a Vodafone Magyarország Zrt., és a CETIN Hungary Zrt. összesen 970 millió forint értékben licitált.

Idén, két év után, újabb frekvenciasáv árverését hirdette meg a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH, Hatóság), ezúttal a 32 GHz-re. A Hatóság a rádióspektrum-használati jogosultsága tárgyában 2023. február 10-én indította el eljárását, amelyre három szolgáltató, a Vodafone, a Telekom és a Cetin jelentkezett.

A korábbi évek frekvencia-pályázatait mindig színesítette a DIGI, amelyik hosszú éveken keresztül küzdött azért, hogy Magyarországon is elindíthassa mobil üzletágát, és ezzel teljesen integrált szolgáltatóvá válhasson. Ráadásul a DIGI, legalábbis a tulajdonosváltás előtt, nem annyira a cizellált kínálatáról, mint az erősen versenyző árpolitikájáról volt híres, vagy épp hírhedt a versenytársak szemszögéből. Idén a Digi, a Vodafone felvásárlása után, már nem indult ezen a pályázaton, ami nem meglepő. Hálózataikat racionalizálták, a DIGI saját hálózatán befejezte a szolgáltatást, ezt június 1-től a Vodafone látja el a továbbiakban. A versengő árpolitika sem maradt érintetlen, legalábbis a vezetékes hang- és internet, valamint a műsorterjesztés szolgáltatásoknál. A koncentráció növekedése nem feltétlenül rossz, három vagy négy szereplő egyaránt képes erős versenyt generálni, ha valamelyik szereplő hajlik a versengő árpolitikára. Az elmúlt hónapok áremelési bejelentéseit figyelembe véve azonban nem látszik ilyen aktivitás most a hazai piacokon, ami a verseny gyengülésére utalhat.

A Yettel esetében is történt változás, mivel – a magyar piacon szokatlan módon – a mobilszolgáltató helyett annak önállósult infrastruktúra lába, a Cetin pályázott, ez pedig egy itthon újfajta modellt vezethet be. Maga az NMHH eljárása is tartogatott újdonságot, mivel ez volt az első olyan árverés, hogy a pályázók elektronikus formában jelentkezhettek az eljárásra, és két körben licitálhattak a kezdőlicit értékéről indulva egy elektronikus űrlapon.

Az árverésre bocsájtott 24 db duplex értékesítési egységre (2×28 MHz-nyi frekvencia) licitálhatott a három szolgáltató, amelyből 18 értékesítési egység licencét vásárolták meg végül:

  • a Vodafone 10 értékesítési egységet és az ennek megfelelő 560 MHz-et,
  • a Magyar Telekom 6 értékesítési egységet, és az ennek megfelelő 336 MHz-t,
  • a CETIN 2 értékesítési egységet, és ennek megfelelően 112 MHz-t vásárolt meg tizenöt évre, azaz 2038. május 23-ig, melynek időtartama egyszer öt évvel meghosszabbítható.

Az NMHH által most értékesített 32 GHz-es frekvenciasávot a szolgáltatók a mikrohullámú átviteltechnikai rendszereknél tudják használni, különösen az után, hogy a jelenleg erre a célra kiosztott 26 GHz-es sávot az 5G-s hálózatok számára fel kell szabadítani uniós szinten. A milliméteres hullámhosszú frekvencián létrejött adatkapcsolat nagy sávszélességet kínál korlátozott területi lefedettség mellett, ezért ezt a sávot Európában – szemben az Egyesült Államokkal, ahol már voltak kezdeményezések – eddig jellemzően nem is használták ilyen célra.

A Spectrummonitoring alapján a magyarországi frekvencia-kiosztás aktuális állapota:

Facebook
Twitter
LinkedIn