A korlátlan adatopciós csomagok végnapjai Magyarországon

A magyarországi mobilszolgáltatóknak újabb szigorú határidős feladatokkal kell szembenéznie. 2023. március 31-el ki kell vezetniük az összes, még élő olyan mobiladat csomagjukat, amelyik valamilyen részleges korlátlan adatopciót tartalmazott.

A 2016. április 30. óta hatályos európai uniós szabályozás lényege, hogy az internet¬szolgáltatók nem tilthatnak le, nem lassíthatnak, nem korlátozhatnak, és nem különböztethetnek meg konkrét tartalmakat, alkalmazásokat vagy szolgáltatásokat. A diszkrimináció tilalma azonban fordítva is fennáll, tehát egyes szolgáltatások, pl. Facebook, adatforgalmának pozitív diszkriminációja is tiltott. Az előírás kötelező a szolgáltatókra, tehát az ügyfelek hiába is keresik majd az ilyen csomagokat.

A fenti előírások alapján a hazai szolgáltatóknak minden olyan élő csomagjukat, amely ilyen feltételt tartalmaz, át kell alakítaniuk 2023 első negyedéve végéig, az értékesítést pedig már idén novemberben be kellett szüntetniük, az NMHH döntésének megfelelően. A kötelezettség a szerződés feltételek módosításával jár, tehát az ezzel kapcsolatos határidős és más feltételek betartásával tervezniük kell az érintett szolgáltatóknak.

Facebook
Twitter
LinkedIn