Streamingszolgáltatóknak is kötelező a korhatárkarika alkalmazása

Streamingszolgáltatóként eddig csak a 18-as karikát kellett alkalmaznia? 2023-tól jelentős szigorítást kapott, és érdemes gyorsan felkészülni.

Az NMHH Médiatanácsa legutóbbi ülésén elhangzott, hogy egy 2022. december 27-én hatályba lépett törvénymódosítás nyomán az audiovizuális lekérhető médiaszolgáltatásokon elérhető médiatartalmakat is korhatárbesorolással kell ellátni. Ez azt jelenti, hogy a streamingszolgáltatóknak is alkalmazniuk kell a teljes klasszifikációs mechanizmust.

A Médiatanács úgy látja, hogy a közönség egyre nagyobb arányban választja a streamingszolgáltatásokat a hagyományos televíziós tartalom mellett, ezért a gyermekek és kiskorúak védelmét a televízióknál alkalmazott eszközök használatának kiterjesztésével tudja biztosítani. A korhatár besorolást minden műsor elején vagy a műsorkínálat felületén kell jelezniük a szolgáltatóknak.

A kiskorúak hozzáférését továbbra is blokkolni illetve akadályozni kell a felnőtteknek szóló, valamint a pornográf és különös kegyetlenségeket ábrázoló, öncélú erőszakos tartalmakhoz, tehát ez a kötelezettség hatályban marad.

A Médiatanács döntéseit és a 2023. évi felügyeleti tervét átnézve azt javasoljuk, aki streaming szolgáltatást kínál, különösen, ha magyar joghatóság alatt teszi, minél előbb készüljön fel a szabályozás betartására.

A korhatár besorolás alkalmazásához javasoljuk a Médiatanács klasszifikációs ajánlását, amelyet itt érhetnek el: https://nmhh.hu/cikk/180154/A_Mediatanacs_klasszifikacios_ajanlasa_korhatarbesorolas_es_a_kepernyore_illesztheto_piktogramok

Facebook
Twitter
LinkedIn