Az állami Pro-M Zrt. 68 milliárdot ad a DIGI mobilinfrastruktúrájáért és frekvenciaengedélyéért

A 4iG csoport távközlési portfólióját tulajdonló Antenna Hungária Zrt. adásvételi megállapodást kötött a Pro-M Zrt.-vel a DIGI Magyarország mobilinfrastruktúrájának értékesítéséről.

A 4iG csoport távközlési portfóliójának kezelője, az Antenna Hungária Zrt. megállapodott az állami kézben lévő Pro-M Zrt.-vel a DIGI Magyarország mobilinfrastruktúrájának értékesítéséről. A Digi új előfizetői mobilszerződést 2023. április közepe óta nem köt, meglévő ügyfeleit pedig június 1-től a Vodafone hálózatán látja (mint azt megírtuk egy korábbi bejegyzésünkben), így a most eladott mobilinfrastruktúra szabadon értékesíthetővé vált.

A vásárló fél az állami tulajdonban lévő Pro-M Zrt, amely a zárt célú Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszert (EDR, korábban Tetra) üzemelteti a 380-400 MHz-es frekvenciasávon a védelmi szolgálatok (rendőrség, mentők, katasztrófavédelem, Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a büntetés-végrehajtás, a Honvédség és a Nemzetbiztonsági Szolgálatok) tagjai számára. A szolgáltatót a Magyar Telekom és a T-Mobile hozta létre Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt. néven, és 2006-ban kezdte meg a TETRA rendszerű szolgáltatását. Három évvel az üzemeltetésre kötött szerződés lejárta előtt a tulajdonos Magyar Telekom az államnak értékesítette a vészhelyzeti mobilkommunikációs rendszert üzemeltető céget, így a vállalat a kormányzati gerinchálózatot is üzemeltető Nemzeti Infokommunikációs Zrt. tulajdonába került.

A DIGI Távközlési Kft.-ből eleve az értékesítés céljával választották le idén májusban a MIS Omega Mobilhálózat Kft-t, amelybe a toronyhálózat mellett a saját és bérelt telephelyeket, illetve ezek teljes infrastruktúráját, valamint a 4G LTE szolgáltatást biztosító aktív és passzív rádióhálózati eszközöket, az átjátszó állomásokból álló mobilhálózati infrastruktúrát, továbbá az 1800Mhz frekvenciatartomány használatához kapcsolódó jogot, illetve rádióengedélyt is kihelyezték. Az ügylet révén a magyar állam tulajdonában lévő Pro-M Zrt. többek között 2500 tornyot, aktív és passzív rádióhálózati eszközöket, valamint az 1800 megahertzen (MHz) 10 MHz (2×5 MHz FDD) frekvenciablokk használatához kapcsolódó jogot vásárolt, amelyet a Digi a 2014. évi frekvenciapályázaton szerzett meg. Nagy kérdés, hogy a vásárló mihez akar kezdeni az 1800 MHz-es frekvenciablokkal, mivel az kívül esik a felhasználási körén, és a korábbi frekvencia-egyeztetéseken a Pro-M és a Belügyminisztérium a 700 MHz-es sáv használatára fejezte ki igényét.

A vevő a tranzakció részeként a 68 milliárdos vételárat 2024. július 31.-ig három részletben fizeti meg, amely a vételár mellett tartalmazza a Pro-M Zrt. által igényelt egy éves üzemeltetési, továbbá a toronyinfrastruktúrához tartozó új core-hálózat kiépítésének költségeit is.

Facebook
Twitter
LinkedIn